Vyhledávání


Kontakt

Restaurant Tre Colori
Zámecká 200/5
Praha 1

E-mail: trecolori@seznam.cz

Historie Pizzy

HISTORIE:
Pizza má starou tradici a její kořeny sahají ke středozemní kuchyni, která je typická svými jednoduchými základními jídly. Stopy vedou do období starého Říma k “primitivním” hrubým plackám, zadělávaným ze semen divoce rostoucího obilí a pečeným na žhavých kamenech.
V Itálii převládá výroba placek, které jsou stále a bohatě vypracovanější a tvoří jednu ze základních potravin obyvatel. Kolem r. 1000 se objevila zvláštní pizza s charakteristickou vůní bazalky a po r. 1700 se počíná prosazovat zvyk upravovat těstoviny a pizzu novým plodem přivezeným z Ameriky: rajským jablkem.Ve stejném období se objevuje i sýr zvaný mozzarella di bufala.
První recept na pizzu, tak jak ji známe dnes, je pravděpodobně ten, který popisuje dílo vydané r. 1858 v Neapoli. Kde se popisuje způsob, jakým se v tomto období připravovala “Vera Pizza Napoletana ” => pravá neapolská pizza. V 19. století se prodávala na neapolských ulicích v malých pekárnách pod širým nebem. (Tenkrát i v Neapoli byl olivový olej luxus, a tak se ta nejlevnější pizza dělala na sádle!)